Sos teriyaki to jeden z najpopularniejszych japońskich sosów. Z jego pomocą nudny filet z kurczaka staje się wyjątkowym, orientalnym daniem:). I to wszystko w dosłownie jedną chwilę. Ze smażonymi warzywami tworzą obiad idealny.
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
Kurczak w sosie teriyaki:
2 filety z kurczaka
10 łyżek sosu teriyaki
2 łyżki sezamu
1 łyżka oleju
Smażony ryż z warzywami:
300g ryżu (3 torebki)
1 brokuł
2 marchewki
1 por
1 opakowanie kiełków fasoli mung
50ml sosu sojowego
olej
Kurczak w sosie teriyaki z sezamem i smażony ryż z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuł dzielimy na różyczki, marchew kroimy w słupki, por w plastry. Na patelni smażymy warzywa, dodajemy sos sojowy i trochę wody. Dusimy około 10 minut. Dodajemy ryż, mieszamy.
2.Filety kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kurczaka do zarumienienia. Dolewamy sos, dodajemy sezam, smażymy jeszcze około 1 minuty. Ryż podajemy z kurczakiem.
Komentarze