Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

  • wyświetlono: 123 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Jedno z moich ulubionych dań weekendowych jeszcze za czasów nie prowadzenia bloga. Jesteśmy mięsożerni, bardzo lubimy mięso, i sosy, takie właśnie pyszne sosy uwielbiamy. U nas w kuchni rządzi raczej drób, tak więc często na naszym stole można spotkać kuraka, a że lubię się bawić w kuchni to tego kurczaka można u nas spotkać na tysiąc sposobów. Zresztą będąc mamą małego smyka nauczyłam się nieźle kombinować. Często gotuje coś pod syna i wtedy myślę jak tu przemycić niektóre składniki, żeby zjadł, a z sosem zje prawie wszystko. Nawet w tym roku przekonał się do kalafiora, a mizerię wcina aż miło, co jeszcze rok temu nie do pomyślenia.

Zdjęcie do publikacji.
  • 4 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

robię czyszczenie zamrażalnika wykorzystałam 3 ćwiartki i 4 podudzia z kurczaka
sól i pieprz prawdziwy mielony oraz ulubiona przyprawa do drobiu
ok. 400 g pieczarek
1 cebula
200 ml śmietany kremówki u mnie 30 % + 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
olej

Sposób przygotowania przepisu:

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

  • 1. Mięso umyć i osuszyć, ćwiartki podzielić na 2 części, oprószyć solą i pieprzem oraz przyprawą do drobiu z każdej strony, odstawić do lodówki na 1 godz. lub dłużej.
    Następnie obsmażyć mięso na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia i przełożyć z patelni do garnka. Jeżeli masz dużą patelnie lub mniejszą ilość mięsa nie musisz przekładać, tylko przygotuj danie od początku do końca na patelni.
    Podlać mięso wrzątkiem ( opcjonalnie możesz dać kostkę mięsną lub rosołową, ale ja nie daje) i dusić ok. pół godz. pod przykryciem. W tym czasie obrać cebulę i zeszklić na małej ilości oleju, dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki i smażyć do odparowania wody, doprawić solą i pieprzem do smaku, odstawić na bok.
    Wlać śmietanę kremówkę wymieszaną trzepaczką rózgową z mąką, wrzucić pieczarki z cebulką i całość gotować jeszcze nie za długo, wyłączyć palnik gdy sos zacznie delikatnie gęstnieć. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem w razie potrzeby.
    Podawać z ulubionymi dodatkami, u nas akurat dziś z mizerią, ale bardzo też lubimy wersje z kalafiorem i bułką tartą.

Porady

Polecam na niedzielny obiad.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiKurczakDrugie daniew kilka chwilkremówkasosMój niedzielny obiadprosty przepisjak u mamy

Komentarze

Podobne przepisy

Muszle Conchiglie z pieczarkami i kurczakiem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Muszle Conchiglie z kurczakiem i pieczarkami...

Nic dodać, nic ująć - po prostu...

Królik w sosie śmietanowym z pieczarkami

Dodane przez: Paulina Nosek

Królik w sosie śmietanowym z pieczarkami

Klasyka w przepysznym wydaniu....

Dodane przez: Ewunkas55

Filet z kurczaka w sosie śmietanowo cebulowym

Wszyscy u mnie w domu uwielbiają...

Tagliatelle z kurczakiem w sosie serowo-śmietanowym

Dodane przez: bietka

Tagliatelle z kurczakiem w sosie serowo-śmietanowym

Makaron to ja bardzo lubię pod...

Pierś kurczaka w sosie śmietanowo-serowym z makaronem

Dodane przez: Joanna Kryla

Pierś kurczaka w sosie śmietanowo-serowym...

Pierś z kurczaka w delikatnym śmietanowo...

image-05y0tgq

Dodane przez: Alex M

Kurczak z cukinią w sosie śmietanowym

Smaczny lekki obiad. Ryż z dodatkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE