Kurczak w sosie śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Soczyste i kruche kawałki piersi kurczaka pokryte kremowym sosem śmietanowym.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka
    pół szklanki mąki typ 00
    pieprz kolorowy
    chili
    estragon
    zmielone ziele angielskie
    ostra papryka
    słodka papryka
    czosnek granulowany
    sól

    250 g szalotki
    500 ml wiejskiej kwaśnej śmietany
    łyżka masła
    szczypta szafranu
    pół łyżeczki startego imbiru
    kilka listków laurowych
    kilka ziarenek ziela angielskiego

Kurczak w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos 1. Mięso kroimy w kostkę. Mąkę mieszamy z przyprawami, a następnie obtaczamy w niej kawałki mięsa.
    Szalotkę kroimy w ćwiartki i szklimy na maśle. Do cebuli dodajemy szafran, starty imbir, ziele angielskie i liście laurowe.
    Na patelnię wrzucamy kawałki mięsa i je rumienimy, następnie wlewamy śmietanę. Dusimy pod przykryciem 15 minut.

    Sos podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

Resztę mąki z przyprawami, można przesypać do plastikowego pojemnika i użyć ponownie następnego dnia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy