Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Prosty sposób na soczyste kawałki kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka
    500 g brązowych pieczarek
    5 szalotek
    2 łyżki masła
    300 ml wiejskiej kwaśnej śmietany
    2 łyżki masła
    sól ziołowa
    suszona kania
    pieprz kolorowy
    koperek
    szczypiorek

Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy kurczaka i go podsmażamy. Do podsmażonego kurczaka dodajemy pokrojone w ósemki szalotki, całość posypujemy solą ziołową. Chwilę dusimy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy 10 minut. Do mięsa wlewamy wiejską śmietanę, dodajemy pokruszoną kanię i dusimy 5 minut. Posypujemy koperkiem i szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą.

Komentarze

Podobne przepisy