REKLAMA

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym KROK PO KROKU

wyświetlono: 4477 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Dzisiaj na warsztat wrzucam kurczaka. I to na bogato! W sosie słodko kwaśnym. Tak trochę po chińsku ;) Idealny na obiad. Doskonały na kolację. Uwielbiany przez znakomitą większość.

opublikowany: 21.05.2013
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób

Składniki:

  • 250 g piersi kurczaka
    3 łyżki jasnego sosu sojowego
    kawałek świeżego imbiru /około 2cm/
    2 ząbki czosnku
    5 łyżek mąki
    olej do smażenia

    Na sos słodko-kwaśny:

    3 łyżki cukru
    szklanka soku z ananasów
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    1 łyżka octu ryżowego
    1 szalotka
    4 plastry ananasa
    pół czerwonej papryki
    1 średnia marchew
    ½ szklanki pędów bambusa

    ewentualnie do zagęszczenia:
    1 łyżka mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w 1/4 szklanki wody
Ocena:

(średnia 4.5 z 164 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Posiłek:

Jak zrobić Kurczak w sosie słodko-kwaśnym KROK PO KROKU?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. 1. Oczyszczamy pierś kurczaka, odkrawamy odpowiedni kawałek imbiru, przygotowujemy czosnek, sos sojowy, mąkę i olej do smażenia.
  • etap 2. 2. Przygotowujemy marynatę. Imbir i czosnek drobno siekamy i łączymy z sosem sojowym.
  • etap 3. 3. Kurczaka kroimy w paski i zalewamy marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 15 minut /można zamarynować kurczaka dzień wcześniej/.
  • etap 4. 4. Kawałki kurczaka odsączamy z marynaty i dokładnie obtaczamy w mące.
  • etap 5. 5. Na patelni mocno rozgrzewamy olej. Smażymy kawałki kurczaka porcjami, do uzyskania złotego koloru.
  • etap 6 6. Usmażone kawałki kurczaka ostawiamy w ciepłe miejsce.
  • etap 7. 7. Przygotowanie sosu słodko-kwaśnego:
    Przygotowujemy cukier, sok z ananasów, ocet ryżowy, przecier pomidorowy oraz rozprowadzoną w wodzie mąkę ziemniaczaną.
  • etap 8. 8. Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier. Pamiętajmy, że nie można go mieszać!
  • etap 9. 9. Gdy cukier się skarmelizuje dolewamy sok z ananasów i mieszamy, żeby sos stał się jednorodny.
  • etap 10. 10. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy całość.
  • etap 11 11. Dolewamy ocet ryżowy i zmniejszamy moc kuchenki pod sosem na minimalny poziom.
  • etap 12 12. Przygotowujemy plastry ananasa, warzywa /paprykę, marchew i szalotkę/ oraz pędy bambusa.
  • etap 13 13. Plastry ananasa kroimy w niewielkie kawałki. Cebulkę i marchew obieramy. Paprykę oczyszczamy pozbawiając ja gniazd nasiennych. Szalotkę tniemy w drobna kostkę a marchew, paprykę i pędy bambusa w niewielkie słupki.
  • etap 14 14. Ponownie zwiększamy moc palnika pod sosem i jeśli wydaje się nam zbyt rzadki – dodajemy mąkę rozprowadzoną w wodzie. Dodajemy paprykę, szalotkę oraz marchew. Dusimy całość 1-2 minuty.
  • etap 15 15. Dodajemy pokrojonego ananasa i pędy bambusa.
  • etap 16 16. Dorzucamy do sosu usmażonego wcześniej kurczaka. Sos z warzywami i mięsem podgrzewamy jeszcze 2 minuty /do czasu osiągnięcia przez mięso odpowiedniej temperatury/.
  • etap 17 17. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: viki2903 viki2903

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

domowe danie kuchni azjatyckiej

kategoria: Dania główne sos słodko-kwaśny Dodatki opublikowany: 29.12.2016 | wyświetlono: 770 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: monika016 monika016

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Ten sos smakuje tak jak te gotowe w słoikach, które możemy kupić w sklepie.

kategoria: Dania główne sos słodko-kwaśny opublikowany: 27.04.2015 | wyświetlono: 3830 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_1590

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Obiad na zamówienie partnera :)

kategoria: Dania główne Sosy opublikowany: 17.05.2015 | wyświetlono: 933 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE