Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

0 (0 ocen)

  • 30 min

domowe danie kuchni azjatyckiej

  • 30 min

Składniki:

  • Filet z kurczaka
    1 pomidor
    1 ogórek gruntowy
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 kawałek świeżego imbiru (ok.1,5 cm)
    2,3 łyżki ananasa w kawałkach
    kilka kolb małej marynowanej kukurydzy
    pół słoiczka marynowanych kiełków sojowych
    1 łyżeczka mąki z tapioki
    1/2 bulionu z kurczaka
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1,2 łyżeczki sosu sojowego
    1 łyżeczka sosu ostrygowego/rybnego
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    3/4 szklanki wody (opcjonalnie)
    olej kokosowy do smażenia
    papryka chilli (opcjonalnie do zaostrzenia smaku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet kurczaka kroimy na mniejsze kawałki.
    Pomidor i ogórka kroimy w dużą kostkę, cebulę w pióra, a czosnek w plasterki.
    Cebulę,czosnek i starty imbir podsmażamy na oleju kokosowym, po chwili dodajemy kurczaka i smażymy,aż się zrobi biały.
    Następnie dodajemy pomidory, ogórka, ananasa pokrojonego w kostkę, kolby kukurydzy marynowanej oraz koncentrat pomidorowy i smażymy przez chwilę.
    W dalszej kolejności dodajemy sos sojowy, ostrygowy,ocet i cukier trzcinowy, mieszamy.
    Mąkę z tapioki rozrabiamy w bulionie i zalewamy nim warzywa i kurczaka, aby zagęścić sos.
    (Jeśli sosu jest za mało, przed wlaniem bulionu z mąką z tapioki, opcjonalnie można dolać na patelnię lub wok 3/4 szklanki wody)

    Jeśli danie ma być ostrzejsze dodajemy paprykę chilli do smaku.

    Całość smażymy jeszcze przez chwilę, podajemy z ryżem lub np. kaszą bulgur.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować