Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet kurczaka kroimy na mniejsze kawałki.
Pomidor i ogórka kroimy w dużą kostkę, cebulę w pióra, a czosnek w plasterki.
Cebulę,czosnek i starty imbir podsmażamy na oleju kokosowym, po chwili dodajemy kurczaka i smażymy,aż się zrobi biały.
Następnie dodajemy pomidory, ogórka, ananasa pokrojonego w kostkę, kolby kukurydzy marynowanej oraz koncentrat pomidorowy i smażymy przez chwilę.
W dalszej kolejności dodajemy sos sojowy, ostrygowy,ocet i cukier trzcinowy, mieszamy.
Mąkę z tapioki rozrabiamy w bulionie i zalewamy nim warzywa i kurczaka, aby zagęścić sos.
(Jeśli sosu jest za mało, przed wlaniem bulionu z mąką z tapioki, opcjonalnie można dolać na patelnię lub wok 3/4 szklanki wody)
Jeśli danie ma być ostrzejsze dodajemy paprykę chilli do smaku.
Całość smażymy jeszcze przez chwilę, podajemy z ryżem lub np. kaszą bulgur.
Komentarze