Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

4.5 (161 ocen)

Przepis dostałam od koleżanki, odrobinę go zmodyfikowała i wyszło pyszne, kreatywne danie :)

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu a:
    1 pojedynczy filet z kurczaka
    2 woreczki kaszy gryczanej
    2 łyżki kwaśnych powideł śliwkowych

    składnik podstawowy dodatkowy:
    ok. 100 g pędów bambusa z zalewy

    składniki robocze:
    -panierka:
    1 łyżka mąki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki soli
    -sos:
    1/2 małej cebuli
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka ketchupu
    1/2 kostki rosołowej
    sok z 1/2 cytryny

    dekoracja:
    plasterek cytryny
    zielona pietruszka
    pędy bambusa
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak w panierce paprykowej 1. Kurczaka kroimy w plastry, panierujemy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
  • Filet z dodatkami 2. Następnie dodajemy posiekaną cebulkę i pokrojonego w cienkie paseczki bambusa. Podsmażamy.
  • Kurczak w sosie 3. Powidła zalewamy 1 szklanką gorącej wody, dodajemy kostkę, ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. mieszamy i wlewany do kurczaka. Smażymy jeszcze około 10 minut, żeby smaki się połączyły. Podajemy z kaszą gryczaną. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Kurczak Bambus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować