Kurczak w sosie pieprzowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Podudzia z kurczaka w ostrym sosie pieprzowym.Świetny pomysł na obiad , ale również impreze w gronie znajomych.Napewno znajdą wielu zwolenników!

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    * podudzia z kurczaka - 3 szt
    * cytryna - 1 szt
    * czosnek - 3 ząbki
    * tymianek - 3 gałązki
    * masło - 30 g
    * mąka pszenna - 1 łyżka
    * olej rzepakowy - 50 ml
    * kolorowy pieprz - do smaku
    * sól - do smaku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak w sosie pieprzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Podudzia z kurczaka myjemy , osuszamy , oprószamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem ( jego ilość zależy od tego jak ostrą chcemy mieć potrawę ).

    Wyparzoną cytrynę kroimy w plastry , czosnek obieramy.

    Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.

    Wkładamy nasze mięso.

    Obok dodajemy cytryny , czosnek i tymianek.

    Całość skrapiamy resztą oleju.

    Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40 – 45 minut.

    Sos , który wyciekł z kurczaka odlewamy do naczynia , doprawiamy go solą i pieprzem – powinien być pikantny.

    Na patelni podsmażamy łyżkę masła z mąką , a gdy zasmażka zezłoci się dodajemy ją do pieprzowego sosu , ciągle przy tym mieszając.

    Powstały sos wlewamy z powrotem do naszego mięsa.

    Możemy dodatkowo posypać cebulką dymką.

    Podajemy gorące z ulubioną surówką i np. pieczonymi ziemniakami.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pieprz Drób Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować