Kurczak w sosie pieprzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Podudzia z kurczaka myjemy , osuszamy , oprószamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem ( jego ilość zależy od tego jak ostrą chcemy mieć potrawę ).
Wyparzoną cytrynę kroimy w plastry , czosnek obieramy.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.
Wkładamy nasze mięso.
Obok dodajemy cytryny , czosnek i tymianek.
Całość skrapiamy resztą oleju.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40 – 45 minut.
Sos , który wyciekł z kurczaka odlewamy do naczynia , doprawiamy go solą i pieprzem – powinien być pikantny.
Na patelni podsmażamy łyżkę masła z mąką , a gdy zasmażka zezłoci się dodajemy ją do pieprzowego sosu , ciągle przy tym mieszając.
Powstały sos wlewamy z powrotem do naszego mięsa.
Możemy dodatkowo posypać cebulką dymką.
Podajemy gorące z ulubioną surówką i np. pieczonymi ziemniakami.
Komentarze