Kurczak w sosie pieczarkowym

4.5 (186 ocen)

  • 5 min

Soczysty kurczak w kremowym sosie pieczarkowym to przepyszny i sycący posiłek:)

  • 5 min

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
    1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
    1/4 łyżeczki soli
    1/2 szklanki mąki
    3 łyżki oliwy z oliwek
    3/4 szklanki bulionu z kurczaka
    200 g pokrojonych w plastry pieczarek
    50 g masła
    2 łyżki soku z cytryny
    3 łyżki jogurtu naturalnego
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Należy kurczaka przyprawić posypać solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące ( 2 łyżki odsypujemy i zostawiamy do sosu). Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka z dwóch stron ok. 7 minut z każdej strony, aż się zarumieni i dobrze wysmaży w środku. Zdejmujemy filety z patelni, kładziemy na talerzu i przykrywamy folią aluminiową aby nie wystygły.
  • 2. Zmniejszamy ogień i wlewamy na patelnię resztę oliwy i wsypujemy dwie łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy bulion, ciągle mieszając. Następnie wrzucamy pieczarki i dusimy ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy masło, sok z cytryny, ciągle mieszając aż masło się rozpuści i połączy z sosem. Nie przerywając mieszania dodajemy jogurt. Rozkładamy kurczaka na talerzu,. polewamy sosem i podajemy.

Porady

Gdy dodajemy do sosu jogurt, dolewajmy go stopniowo, ciągle mieszając, i nie pozwólmy by sos się zagotował, bo może się zwarzyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować