Kurczak w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czyścimy mięso, tniemy je na kawałki, smażymy na bardzo małej ilości tłuszczu, posypujemy pieprzem, solą do smaku. Po chwili dodajemy przyprawę do kurczaka ( ja używam Prymat). Ja posypałam dodatkowo ziołami prowansalskimi, ale bez tego też jest bardzo dobre bo już wcześniej próbowałam
2.W między czasie przygotowujemy bulion (szklankę). Zalewamy połowę kostki rosołowej wrzątkiem wody. Do gotującego się bulionu dajemy usmażonego na złocisty kolor kurczaka.
3.Kolejno kroimy pieczarki na plasterki, Lub połówki. podsmażamy je bez oleju, jak wystarczająco będą podsuszone, nabiorą złocistego koloru, dodajemy odrobinę oleju, lub oliwy z oliwek. (może być też masło, wtedy pieczarki mają też bardzo fajny smak)
4.Gdy pieczarki będą już gotowe dajemy wszystko do jednego garnka i jeszcze przez chwilę dusimy w tym bulionie.
Podbijamy śmietaną i mąką jak np. zupę.
Komentarze