Kurczak w sosie paprykowo - pomarańczowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kurczak w aksamitnym sosie z nutą papryki i pomarańczy, pyszny i delikatny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
    2 cebule
    olej
    sól
    1łyżeczka bazylii, majeranku, oregano, czosnku granulowanego, przyprawy złocistej do kurczaka
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    0,5l bulionu
    100ml soku pomarańczowego z miąższem
    2łyżeczki sosu paprykowego ostrego
    mąka+woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak w sosie paprykowo - pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-17rxd1o 1. Cebulę pokroić na grube pióra i zeszklić na rozgrzanym oleju, posolić. Na cebulę położyć udka, obsypać przyprawami i pietruszką. Dusić pod przykryciem ok 20 - 30min , mieszając co jakiś czas.
  • image-1h6gjsd 2. Wlać bulion i zagotować, po ok. 5-10min wlać sok pomarańczowy i gotować kolejne 10min. Jeśli mięso jest już ugotowane, dodać sos paprykowy.
  • image-0e2t5ea 3. Sos zagęścić mąką z wodą- w gęstości odpowiedniej dla każdego.

Porady

W trakcie gotowania można dolać wody, jeśli zbyt dużo jej wyparuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować