Kurczak w sosie musztardowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Włoski smak kurczaka.

  • 45 min

Składniki:

  • kawałki kurczaka 8
    masło roztopione 3 łyżki
    musztarda średnio ostra 4 łyżki
    sok z cytryny 2 łyżki
    cukier brązowy 1 łyżka
    papryka w proszku 1 łyżeczka
    sól, pieprz
    mak 3 łyżki
    makaron (najlepiej lumaconi - muszelki)
    oliwa 1 łyżka

Kurczak w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcje kurczaka ułożyć skórą do spodu w żaroodpornym naczyniu. Masło wymieszać z musztardą, sokiem z cytryny, cukrem, papryką, solą i pieprzem. Musztardową zaprawą posmarować z wierzchu kurczaka i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie odwrócić kawałki kurczaka. Posmarować wierzch resztą zaprawy, posypać makiem i wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut. W tym czasie, w osolonym wrzątku z oliwą, ugotować makaron al dente. Odlać, umieścić na podgrzanym półmisku, na wierzchu ułożyć porcje kurczaka, polać sosem i natychmiast podawać.

Porady

Do sosu używamy musztardy Dijon. Inne musztardy są zbyt łagodne lub zbyt słodkie. Podobny smak do Dijon ma musztarda amerykańska.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy