Kurczak w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porcje kurczaka ułożyć skórą do spodu w żaroodpornym naczyniu. Masło wymieszać z musztardą, sokiem z cytryny, cukrem, papryką, solą i pieprzem. Musztardową zaprawą posmarować z wierzchu kurczaka i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie odwrócić kawałki kurczaka. Posmarować wierzch resztą zaprawy, posypać makiem i wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut. W tym czasie, w osolonym wrzątku z oliwą, ugotować makaron al dente. Odlać, umieścić na podgrzanym półmisku, na wierzchu ułożyć porcje kurczaka, polać sosem i natychmiast podawać.
Porady
Do sosu używamy musztardy Dijon. Inne musztardy są zbyt łagodne lub zbyt słodkie. Podobny smak do Dijon ma musztarda amerykańska.
Komentarze