Kurczak w sosie muszardowo-miodowym z tortelini

0 (0 ocen)

  • 40 min

To danie dla ludzi pragnących ograniczyć ilość tłuszczu w diecie, ponieważ kurczak jest gotowany nie smażony. Sos jest wyśmienity, ostry smak musztardy przełamuje słodkosc miodu.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    Kostka bulionowa
    Ziele angielskie
    Liście laurowe
    Sól
    Pieprz
    Tortelini
    Sos: 3 łyżki musztardy miodowej
    1 łyżką masła
    1 łyżeczka mąki
    1 łyżką miodu
    Śmietana 12%-2 łyżki

Kurczak w sosie muszardowo-miodowym z tortelini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, pół kostki rosołowej. Gotujemy do miękkości około pół godziny. Sos: roztapiamy w garnku masło, dodajemy łyżeczkę mąki, muszarde i miód. Zalewamy pół szkanki wywaru z mięsa i 2 łyżki śmietany. Zagotowujemy i gotujemy 3 minuty na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Tortelini gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy