Potrawka pełna smaków i aromatów, moja rodzina orzekła, że dawno czegoś tak pysznego nie jedli :) a w sumie samo się robi ....
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
duża podwójna pierś z kurczaka ok. 750 g pokrojona w kostkę lub paski
1 średnia marchewka pokrojona w krążki
1 większy por pokrojony w krążki ( tylko biała część)
2 duże garści kurek
0,5 l śmietany 30 %
masło do przysmażenia
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Kurczak w sosie kurkowo warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawałki mięsa posypać przyprawą, lekko zrumienić, przełożyć do głębokiej patelni.
Na maśle poddusić marchewkę, dodać kurki i na końcu pora, dorzucić to wszystko do mięsa, wstawić do duszenia sukcesywnie wlewając śmietanę, doprawić do smaku, czas samego duszenia to ok. 20 - 30 minut, nie przykrywać, śmietanka musi odparowywać do utworzenia lekko gęstego sosu.
Komentarze