Kurczak w sosie brokułowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kremowy sos brokułowy na bazie domowego rosołu, śmietanki i serka mascarpone. Przygotowany z dodatkiem kurczaka i cebuli wychodzi rewelacyjny. Danie jest niezwykle szybkie i świetnie smakuje podane z ryżem. Trzeba jednak pamiętać by spróbować sosu, aby nie wyszedł zbyt mdły, doprawić obficie świeżo mielonym, czarnym pieprzem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    sól, pieprz
    słodka papryka mielona
    ostra papryka mielona
    2-3 łyżki oleju rzepakowego
    1 cebula
    Sos:
    1 brokuł
    250 ml rosołu drobiowego
    400 ml śmietanki 30%
    250g.serka mascarpone
    sól
    świeżo mielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczak w sosie brokułowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski, oprószyć przyprawami, wlać olej.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Cebulę obrać, pokroić w drobno.
    Rozgrzać suchą patelnię, smażyć kurczaka na rumiano, w między czasie dołożyć cebulę.
    Brokuła podzielić na różyczki, gotować 5 min w osolonym wrzątku, odcedzić.
    Do mięsa dołożyć brokuła, wlać rosół oraz śmietankę.
    Dusić przez 20 min na minimalnym gazie.
    Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    Gdy sos delikatnie zgęstnieje dodać serek mascarpone, dokładnie wymieszać.
    Dusić kolejne 2-3 min.
    Kurczaka podawać na ciepło np. z ryżem lub makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kurczak Mascarpone Śmietanka Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować