Tak podany kurczak to jedna z możliwości wykorzystania mięsa z rosołu. Danie to zrobimy bardzo szybko a potrzebujemy do niego tylko kilku produktów.
20 min
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
ugotowane w rosole 3 udka z kurczaka
300 g śmietany
100 g jogurtu gęstego
cebula
3 ząbki czosnku
20 g rukoli
20 g świeżego koperku
przyprawa do dań Kucharek / sól
pieprz kolorowy świeżo mielony
Kurczak w śmietanie z rukolą i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Czosnek drobno siekamy, dodajemy do cebuli i razem chwilkę smażymy.
2.Mięso oddzielamy od kości, kroimy, wrzucamy do garnka, przyprawiamy Kucharkiem lub solą oraz pieprzem i smażymy około 5 minut aż się delikatnie przyrumieni.
3.Następnie zalewamy śmietaną i jogurtem i dusimy na wolnym ogniu 10 minut od czasu do czasu mieszając.
4.Na samym końcu dodajemy posiekaną rukolę i koperek, i razem dusimy jeszcze 2 minuty.
Porady
Podajemy np. z sezonową surówką i młodymi ziemniaczkami.
Komentarze