Kurczak w śmietanie

4.5 (174 ocen)

  • 1 min

Kurczak w śmietanie to bardzo delikatna potrawa idealnie pasuje do nowych ziemniaczków

  • 1 min

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
    śmietana 18%
    Masło
    wegeta
    cebula
    zioła prowansalskie
    słodka papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka myjemy kroimy w mniejsze płaty i podsmażamy na masełku, następnie podlewamy trochę wodą i dusimy aby mięso było miękkie.
    Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, kiedy mięso już będzie gotowe wykładamy je na osobny talerz i na tej samej patelni podsmażamy cebulkę. Kiedy cebula będzie rumiana dodajemy całą śmietanę i wysmażamy na gęsto, dodajemy do tej śmietany mięso i przyprawiamy odrobiną vegety, słodkiej papryki i ziołami prowansalskimi.

Porady

Do wysmażonej śmietany można zamiast słodkiej papryki dodać kurkumę otrzymamy wtedy inny kolor

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować