Kurczak w przyprawach dukkah z daktylami, kaparami i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dukkah to egipska przyprawa na bazie posiekanych orzechów i przypraw. Danie do przygotowania w wolnowarze.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10-12 udek kurczaka
    • 6 ząbków czosnku, posiekanych
    • 2 łyżki suszonego oregano
    • 3 łyżki czerwonego octu winnego
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 120 g oliwek zielonych
    • 70 g kaparów, plus 2 łyżki soku
    • 8 dużych daktyli Medjool, drylowanych i pokrojonych w paski
    • 1 cytryna, otarta skórka
    • 2 liście laurowe
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
    • 1 łyżka melasy
    • 100 ml białego wina
    • 1 kostka bulionowa z kury •
    • Przyprawa dukkah
    • 80 g sezamu
    • 2 łyżki nasion kolendry
    • 2 łyżki nasion kminku
    • 110 g prażonych orzechów laskowych
    • 1 łyżka czarnego pieprzu
    • 1 łyżeczka soli morskiej
    • 1 łyżeczka suszonego posiekanego tymianku

    Do serwowania
    • 4 łyżki Dukkah
    • 1 łyżka musztardy francuskiej
    • 1 pietruszka pieczona, posiekana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w przyprawach dukkah z daktylami, kaparami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj nasiona sezamu, kolendrę, kmin i podgrzewaj, mieszając aż się zrumienią, około 3 minut. Ostudź, a następnie krótko zblenduj wraz z orzechami laskowymi, pieprzami, solą i tymiankiem. Przechowuj w szczelnym pojemniku.
    Kurczaka razem ze wszystkimi składnikami, z wyjątkiem białego wina, melasy i kostki bulionowej włóż do miseczki, przykryj folią i wstaw do lodówki na całą noc, a najlepiej na 24 godziny.
    Po tym czasie, dodaj ocet, melasę i bulion i delikatnie wymieszaj, aby przykryć całego kurczaka sosem. Całość przełóż do misy wolnowaru.
    Przykryj i gotuj na poziomie LOW przez 5-6 godzin lub High przez 4-5 godzin, aż kurczak będzie miękki.
    Gdy kurczak będzie gotowy do podania, włącz grill i ułóż na nim kurczaka, delikatnie przesmaruj musztardą i posyp z wierzchu przygotowaną przyprawą dukkah.
    Grilluj przez 2-3 minuty, aż dukkah będzie brązowy, a aromat zostanie uwolniony.
    Podczas gdy kurczak się grilluje, wrzuć posiekaną pietruszkę do sosu.
    Serwuj z pachnącym kuskusem lub pieczywem pita i dzbanem sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować