Kurczak w przyprawach dukkah z daktylami, kaparami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj nasiona sezamu, kolendrę, kmin i podgrzewaj, mieszając aż się zrumienią, około 3 minut. Ostudź, a następnie krótko zblenduj wraz z orzechami laskowymi, pieprzami, solą i tymiankiem. Przechowuj w szczelnym pojemniku.
Kurczaka razem ze wszystkimi składnikami, z wyjątkiem białego wina, melasy i kostki bulionowej włóż do miseczki, przykryj folią i wstaw do lodówki na całą noc, a najlepiej na 24 godziny.
Po tym czasie, dodaj ocet, melasę i bulion i delikatnie wymieszaj, aby przykryć całego kurczaka sosem. Całość przełóż do misy wolnowaru.
Przykryj i gotuj na poziomie LOW przez 5-6 godzin lub High przez 4-5 godzin, aż kurczak będzie miękki.
Gdy kurczak będzie gotowy do podania, włącz grill i ułóż na nim kurczaka, delikatnie przesmaruj musztardą i posyp z wierzchu przygotowaną przyprawą dukkah.
Grilluj przez 2-3 minuty, aż dukkah będzie brązowy, a aromat zostanie uwolniony.
Podczas gdy kurczak się grilluje, wrzuć posiekaną pietruszkę do sosu.
Serwuj z pachnącym kuskusem lub pieczywem pita i dzbanem sosu.
Komentarze