Kurczak w pomidorach z rękawa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Soczyste, mocno pomidorowe, z posmakiem mieszanki ziół kawałki kurczaka.Świetnie smakują z ziemniakami i sałatą ze śmietaną. Pokrojone w kostkę są idealnym dodatkiem do sałatki warzywnej czy też makaronowej.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
    4 mięsiste pomidory
    200ml przecieru pomidorowego
    2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
    2 łyżki ziół do dań z drobiu
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżka masła klarowango
    * rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Kurczak w pomidorach z rękawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy osuszamy.
    Każą ćwiartkę dzielimy na pół między kością przy udku.
  • 2. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę.
    Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pomidory, dusimy na wolnym ogniu do ich rozpadnięcia się co jakiś czas mieszając.
    Pomidory przecieramy przez sito, pozbywając się pestek i skórek.
    Do pomidorów wlewamy przecier, doprawiamy suszonymi pomidorami, ziołami oraz solą i pieprzem.
    Wszystko razem mieszamy.
  • 3. Udka umieszczamy w rękawie do pieczenia, wlewamy pomidory, spinamy.
    Pozostawiamy na 2-3 godz w lodówce, a najlepiej na noc.
  • 4. Po tym czasie pieczemy mięso ok.60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
    15 min przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować