Soczyste, mocno pomidorowe, z posmakiem mieszanki ziół kawałki kurczaka.Świetnie smakują z ziemniakami i sałatą ze śmietaną. Pokrojone w kostkę są idealnym dodatkiem do sałatki warzywnej czy też makaronowej.
1 godz. 30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka
4 mięsiste pomidory
200ml przecieru pomidorowego
2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
2 łyżki ziół do dań z drobiu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka masła klarowango
* rękaw do pieczenia
Kurczak w pomidorach z rękawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy osuszamy.
Każą ćwiartkę dzielimy na pół między kością przy udku.
2.Pomidory myjemy, kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pomidory, dusimy na wolnym ogniu do ich rozpadnięcia się co jakiś czas mieszając.
Pomidory przecieramy przez sito, pozbywając się pestek i skórek.
Do pomidorów wlewamy przecier, doprawiamy suszonymi pomidorami, ziołami oraz solą i pieprzem.
Wszystko razem mieszamy.
3.Udka umieszczamy w rękawie do pieczenia, wlewamy pomidory, spinamy.
Pozostawiamy na 2-3 godz w lodówce, a najlepiej na noc.
4.Po tym czasie pieczemy mięso ok.60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
15 min przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw.
Komentarze