Kurczak w pomarańczowym sosie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Super aromatyczne i smaczne mięso na obiad.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mięso drobiowe 1 ½ kg noga, skrzydełka, udko)
    Sól i pieprz do smaku
    Gałka muszkatołowa do smaku
    Marchewka 2-3 szt.
    Cebula biała 1 szt.
    Sok pomarańczowy 5 łyżek
    Brokuł 1 szt.
    Bulion drobiowy 200 ml
    Wino wermut 5 łyżek
    Śmietanka kremówka 100 ml
    Masło 2 łyżki
    Świeży tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w pomarańczowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak w pomarańczowym sosie 1. Mięso natrzeć solą i pieprzem i piec w piekarniku pół godziny w temperaturze 200 stopni. Następnie obłożyć pokrojoną w słupki marchewką i cebulą. Dodać tymianek, wino, sok pomarańczowy, podlać bulionem, śmietanką i upiec do miękkości. Brokuł ugotować oddzielnie z dodatkiem odrobiny soli, podsmażyć na maśle z gałką muszkatołową i podawać z przygotowanym mięsem polanym wytworzonym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować