Kurczak w pomarańczach i perłowym kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przyprawy rozcieramy w moździerzu.
Mieszanką przypraw dokładnie nacieramy kurczaka.
Pomarańczę kroimy na cienkie plastry. Pod skórę kurczaka wkładamy po plastrze pomarańczy.
Do tagine wsypujemy kuskus, wlewamy domową przyprawę w płynie i Martini. Dodajemy pokrojone w ósemki szalotki.
Na wierzchu układamy kawałki kurczaka. Między kawałkami mięsa układamy papryczki chili i pozostałe plasterki pomarańczy. Całość polewamy miodem i posypujemy tymiankiem.
Pieczemy przez 50 minut w 180°C przez 50 minut. Ostatnie 10 minut pieczemy bez przykrycia, żeby skórka się zrumieniła.
Podajemy z ulubioną surówką.
Porady
domowa przyprawa w płynie: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/naturalna-maggi-domowa-przyprawa-do-zup-i-sosow-w-plynie
Komentarze