Kurczak w płatkach migdałowych i czerwonym winie
Składniki:
- 8 podudzi z kurczaka
4 łyżki oleju
1/2 szklanki czerwonego wina
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki słonecznika łuskanego
łyżka masła
sól
pieprz
Kurczak w płatkach migdałowych i czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Olej mieszam z winem, przyprawami, płatkami i słonecznikiem. Do marynaty wkładam podudzia z kurczaka. Nacieram, odstawiam na godzinę.
-
2.
Mięso z marynatą wkładam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układam kawałki masła. Piekę 90 minut w 180 st. C.
Komentarze