Kurczak w piwie z kukurydzianymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Kawałki kurczaka solimy i posypujemy pieprzem, następnie smażymy do momentu aż się zrumienią. Usmażonego kurczaka przekładamy do drugiego naczynia i odstawiamy.
2.W rondlu (lub patelni) rozgrzewamy pozostałe dwie łyżki masła i przez 4 minuty smażymy dymkę, paprykę, seler naciowy i marchew.
3.Do podsmażonych warzyw dodajemy tymianek i kurczaka i smażymy jeszcze około minuty. Następnie dokładamy pomidory wraz z sokiem, ocet oraz piwo wymieszane z 4 łyżkami mąki. Całość dusimy na małym ogniu przez 30 minut często mieszając ponieważ sos z mąką lubi się przypalać.
4.W międzyczasie z pozostałych składników wyrabiamy dość zwarte ciasto na kluseczki.
5.Po upływie 30 minut z ciasta formujemy łyżką małe kluseczki i układamy je na wierzchu gotującej się potrawki. Zmniejszamy płomień na minimum, przykrywamy rondel pokrywką i całość gotujemy jeszcze przez 10 minut. W połowie gotowania potrawę można bardzo delikatnie zamieszać.
Komentarze