Kurczak w piekielnie ostrej panierce z sosem z piekła rodem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Kurczaka w panierce serwuje moim gościom na balu karnawałowym już od kilku lat. Żona śmieje się ze mnie że nie mam litości dla gości robiąc ta potrawę. Ale moi znajomi ją uwielbiają .

  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka ((duża, podwójna lub dwie mniejsze)): 1 sztuka
    - ser żólty (ostry): 1 plaster
    - bułka tarta (do panierowania): 7 łyżek
    - chipsy (o smaku chili z serem): 100 gramów
    - oliwki (czarne drylowane): 14 sztuk
    - pomidor: 1 sztuka
    - ogórek (zielony): 1 sztuka
    - rzodkiewka: 1 sztuka
    - czosnek (ząbki): 2 ząbki
    - koper: 1 sztuka
    - ser mascapone: 3 łyżki
    - jogurt (naturalny): 3 łyżki
    - chilli (w proszku): 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - limonka: 1 sztuka
    - pieprz czarny (ziarnisty): 7 sztuk
    - chili (świeże): 1 sztuka
    - Jajko (świeże): 1 sztuka
    - oliwa: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w piekielnie ostrej panierce z sosem z piekła rodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka nacinamy i robimy kieszeń którą nacieramy chili w proszku i wkładamy plaster żółtego sera ostrego.
  • 2. Robimy panierkę z bułki tartej, chipsów o smaku chili z serem które to wałkiem rozdrabniamy. Na osobnym talerzu roztrzepujemy 1 jajko
  • 3. Pierś obtaczamy w jajku potem w panierce, potem znowu w jajku i panierce. Skórka jest chrupiąca jak dwa razy się panieruje.
  • 4. Smażymy na rozgrzanym oleju. Druga wersja kurczaka na ostro to małe kawałki kurczaka obtaczamy w panierce i mamy małe przekąski. Smażymy aż skórka się zarumieni
  • 5. Sos robimy z jogurtu , serka mascarpone , starty ogórek zielony, mieszamy to razem dodajemy chili szczyptę , sól, i rozdrobniony czosnek 2 ząbki. Dekorujemy koperkiem
  • 6. Sos podajemy na łódce z ogórka. Potrzebujemy długiego ogórka. Musimy naciąć 3 paski wzdłuż z góry ogórka ale nie do końca. Środkowy pasek mocujemy na samej górze na plasterku ogórka i mocujemy wykałaczką. Dwa boczne paski zwijamy w rulon i mocujemy po bokach wykałaczką. Środek miąższ ogórka wydrążamy nożem zebu zrobić miejsce na sos. Całość dekorujemy rzodkiewką.
  • 7. Pomidora przecinamy na pół i układamy na talerzu. Nacinamy w kilku miejscach i wkładamy pieprz czarny, ma powstać biedronka. Z oliwek tniemy paseczki cienkie i robimy nogi. Z połówki oliwki robimy głowę. Na wykałaczkę nakładamy po 3 oliwki i robimy wiosła z nich, tak przygotowujmy dwa wiosła. Talerz dekorujemy oliwkami i chipsami.
  • 8. 3 plastry limonki nacinany do połowy, wyginamy każdy plaster i układamy na talerzu.
    Danie jest piekielnie ostre
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować