Kurczaka w panierce serwuje moim gościom na balu karnawałowym już od kilku lat. Żona śmieje się ze mnie że nie mam litości dla gości robiąc ta potrawę. Ale moi znajomi ją uwielbiają .
Łatwy
Składniki:
- pierś z kurczaka ((duża, podwójna lub dwie mniejsze)): 1 sztuka
- ser żólty (ostry): 1 plaster
- bułka tarta (do panierowania): 7 łyżek
- chipsy (o smaku chili z serem): 100 gramów
- oliwki (czarne drylowane): 14 sztuk
- pomidor: 1 sztuka
- ogórek (zielony): 1 sztuka
- rzodkiewka: 1 sztuka
- czosnek (ząbki): 2 ząbki
- koper: 1 sztuka
- ser mascapone: 3 łyżki
- jogurt (naturalny): 3 łyżki
- chilli (w proszku): 1 łyżeczka
- sól: 1 łyżeczka
- limonka: 1 sztuka
- pieprz czarny (ziarnisty): 7 sztuk
- chili (świeże): 1 sztuka
- Jajko (świeże): 1 sztuka
- oliwa: 0.5 szklanki
Kurczak w piekielnie ostrej panierce z sosem z piekła rodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka nacinamy i robimy kieszeń którą nacieramy chili w proszku i wkładamy plaster żółtego sera ostrego.
2.Robimy panierkę z bułki tartej, chipsów o smaku chili z serem które to wałkiem rozdrabniamy. Na osobnym talerzu roztrzepujemy 1 jajko
3.Pierś obtaczamy w jajku potem w panierce, potem znowu w jajku i panierce. Skórka jest chrupiąca jak dwa razy się panieruje.
4.Smażymy na rozgrzanym oleju. Druga wersja kurczaka na ostro to małe kawałki kurczaka obtaczamy w panierce i mamy małe przekąski. Smażymy aż skórka się zarumieni
5.Sos robimy z jogurtu , serka mascarpone , starty ogórek zielony, mieszamy to razem dodajemy chili szczyptę , sól, i rozdrobniony czosnek 2 ząbki. Dekorujemy koperkiem
6.Sos podajemy na łódce z ogórka. Potrzebujemy długiego ogórka. Musimy naciąć 3 paski wzdłuż z góry ogórka ale nie do końca. Środkowy pasek mocujemy na samej górze na plasterku ogórka i mocujemy wykałaczką. Dwa boczne paski zwijamy w rulon i mocujemy po bokach wykałaczką. Środek miąższ ogórka wydrążamy nożem zebu zrobić miejsce na sos. Całość dekorujemy rzodkiewką.
7.Pomidora przecinamy na pół i układamy na talerzu. Nacinamy w kilku miejscach i wkładamy pieprz czarny, ma powstać biedronka. Z oliwek tniemy paseczki cienkie i robimy nogi. Z połówki oliwki robimy głowę. Na wykałaczkę nakładamy po 3 oliwki i robimy wiosła z nich, tak przygotowujmy dwa wiosła. Talerz dekorujemy oliwkami i chipsami.
8.3 plastry limonki nacinany do połowy, wyginamy każdy plaster i układamy na talerzu.
Danie jest piekielnie ostre
Komentarze