Kurczak w miodzie lawendowym

0 (0 ocen)

  • 11 godz. 40 min

Wspaniała odmiana od klasycznego doprawiania. ;)

  • 11 godz. 40 min

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka lub 10 pałek
    4 łyżki miodu lawendowego
    1 łyżka lawendy
    1 czubata łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
    pół łyżeczki tymianku
    sok z połowy cytryny
    1 łyżka oleju

Kurczak w miodzie lawendowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ćwiartki dzielimy na dwie części - pałkę i udko. Wkładamy do miski.

    W garnku rozgrzewamy miód, dodajemy lawendę, sól, sok z cytryny oraz tymianek. Podgrzewamy aż miód się całkowicie rozpuści.

    Ciepłą marynatą polewamy mięso i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny, najlepiej na całą noc.

    Zamarynowane mięso rozkładamy na blaszce posmarowanej olejem.

    Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, pieczemy z termoobiegiem przez godzinę, po połowie czasu przewracamy na drugą stronę.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy