Kurczak w miodzie

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny pomysł na kurczaka w miodzie, należy jednak przyrządzić go nieco wcześniej by się zmacerował. Najlepsze mięso to te z ekologicznych hodowli, wolne od antybiotyków i hormonów. I szczerze was namawiam do zakupu tylko takiego.

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,20 kurczaka u mnie podudzia
    2 łyżki suszonego lub świeżego tymianku
    2 łyżeczki sosu sojowego
    sól
    pieprz
    łyżka oleju
    5 łyżek miodu
    2 cytryny

Kurczak w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sprawionego kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy. Mięso wkładamy do miski dodajemy sos sojowy, sól, pieprz i tymianek. Cytrynę myjemy i przelewamy wrzątkiem, ścieramy skórkę z jednej i wyciskamy sok z obu, sok i skórkę mieszamy z miodem wlewamy do mięsa, dokładnie mieszamy nacierając mięso. Tak przygotowane w stawiamy na
    2 - 3 godziny do lodówki.
    Kurczaka wyjmujemy z marynaty i układamy w naczyniu do pieczenia, pieczemy w 180 C około 30 - 40 minut. W trakcie pieczenia polewamy powstałym sosem.
    Mięso w połowie pieczenia można nakryć folią, by zbytnio się nie spiekło z góry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy