Kurczak w miodowej marynacie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Przepis ten to doskonały pomysł na niedzielny obiad dla całej rodziny. Zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienie, a zarazem jest tani i prosty w przyrządzeniu.

  • 3 godz.

Składniki:

  • * 1 kurczak
    * 2 marechewki
    * 1 cebula
    * 1 kg ziemniaków
    * 1 łyżka masła do wysmarowania brytfanki
    Marynata :
    * 5 łyżek ketchupu łagodnego
    * 2 łyżki miodu
    * 1 łyżka oleju
    * przyprawa do kurczaka , pieprz , sól , zioła ( koperek, tymianek , rozmaryn )

Kurczak w miodowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak przed zamarynowaniem 1. Kurczaka myjemy, osuszamy i odcinamy szyjkę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy i powstałą zalewą smarujemy mięso, poczym odstawiamy na parę godzin do lodówki .Piernik rozgrzewamy do 180 stopni .W międzyczasie kroimy warzywa . Do wysmarowanej masłem brytfanki wkładamy kurczaka i dodajemy przyprawione warzywa .Wszystko to pieczemy przez okolo 1,5 h co jakiś czas podlewając powstalym sosem.

Porady

Jeśli chcemy, aby skórka kurczaka byla bardziej chrupiąca możemy go dodatkowo co jakis czas polewać piwem wymieszanym z łyżeczką miodu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy