Kurczak w marynacie miodowo-pomarańczowej z imbirem

  • wyświetlono: 328 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Łatwy i prosty przepis na pieczonego kurczaka pachnącego pomarańczami i rozgrzewającym imbirem, nadziany ryżem z bakaliami, smaku dopełnia pikantny sos pomarańczowy. Tak jak lubię. Niebanalny smak, ładny wygląd to jego zalety.

IMG_20190918_121058
  • 120min

Składniki

1,6 kg kurczaka

Marynata:

100 ml soku z pomarańczy
100 ml płynnego miodu
1 łyżeczka startego imbiru
1 ząbek czosnku

Nadzienie:

1 torebka ryżu z bakaliami-( rodzynki, żurawina)
1 winne jabłko
3 łyżki masła
Szczypta mielonego cynamonu
Szczypta mielonych goździków
Sól i pieprz do smaku

Sos pomarańczowy:

1 pomarańcza
½ szklanki bulionu drobiowego
½ łyżeczki startego imbiru
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 goździk
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Kurczak w marynacie miodowo-pomarańczowej z imbirem

  • 1. Kurczaka myję dokładnie, osuszam ręcznikiem papierowym, przygotowuję marynatę.


    Miód mieszam z sokiem z pomarańczy, dodaję starty imbir i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zagotowuję i redukuję marynatę do ¼ objętości. Ostudzoną nacieram mięso z każdej strony , posypuję solą i pieprzem, wkładam na całą noc do lodówki.
  • 2. Ryż gotuję z bakaliami do miękkości. Studzę. Jabłko obieram ze skórki, kroję na cząstki, karmelizuję trzy minuty w rondelku na rozgrzanym maśle, łączę z ryżem i bakaliami doprawiam do smaku mielonym cynamonem, goździkiem, szczyptą soli i pieprzu. Nakładam farsz do środka kurczaka, spinam wykałaczką lub zaszywam. Nóżki związuję bawełnianą nicią.


    Tak przygotowanego kurczaka układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam pokrywą i piekę w 175*c przez 1,5 godziny, na kilka minut przed końcem pieczenia pokrywę zdejmuję i przyrumieniam skórkę.
  • 3. Sos pomarańczowy:
    Z pomarańczy wyciskam sok, łączę z bulionem i startym imbirem, dodaję goździka, zagotowuję zagęszczam mąką ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody, doprawiam solą i pieprzem do smaku.


    Kurczaka podaję na półmisku z mieszanką sałat i pomarańczy, przed podaniem na talerzu polewam sosem.


    Życzę smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżtania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodyKurczakszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaimbirpomarańczebakaliesos pomarańczowyświąteczne miesanadziewany kurczak

Komentarze

Podobne przepisy

udka w marynacie pomarńczowej

Dodane przez: monikaT83

Udka w marynacie pomarańczowo-miodowej

Wiedziałam,że mąż nie skusi się...

pierś z indyka

Dodane przez: 89blondyna89

Pierś z indyka w marynacie miodowo musztardowej

Dzięki tej marynacie mięso ma niesamowity...

Kurczak w marynacie pomarańczowej z chili

Dodane przez: Ola1984

Kurczak w marynacie pomarańczowej z chili

Rozpływające się w ustach połączenie...

Pałki z kurczaka w musztardowo miodowej marynacie z lubczykiem

Dodane przez: beciiaaa

Pałki z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie...

Pyszne, chrupiące i lekko pikane...

skrzydelka w marynacie miodowo cytrynowej

Dodane przez: majka190382

SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA W MARYNACIE MIODOWO...

Przepyszne skrzydełka, które świetnie...

Filet miodowy

Dodane przez: czarrna

Filet z kurczaka w miodowej marynacie

Szybki i smaczny :)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE