Kurczak w marynacie majonezowo-maślankowej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Udka marynowane w mieszance maślanki i majonezu to prosty i niezwykle smaczny sposób na przygotowanie niebanalnego w smaku kurczaka.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
    1/2 szklanki maślanki
    1/2 szklanki majonezu
    1 łyżeczka soli
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki chilli

Kurczak w marynacie majonezowo-maślankowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak w marynacie majonezowo-maślankowej 1. Mięso osusz ręcznikiem papierowym.
    Wymieszaj maślankę z majonezem, solą, roztartym czosnkiem oraz słodką papryką i chilli.
    Udka dokładnie wymieszaj z marynatą, odstaw przynajmniej na kilka godzin do zamarynowania. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej wieczorem. Odstaw do lodówki.
  • 2. Udka razem z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 200 stopni C 50 minut. Włącz termoobieg i piecz kolejne 10-15 minut do zrumienienia skórki.

Porady

Zamiast maślanki możesz wykorzystać jogurt lub kefir.

Komentarze

Podobne przepisy