Kurczak w marynacie ananasowej

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Lekko słodki, delikatny, pyszny! Do tego chrupiąca skórka.. Spróbuj koniecznie!

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 15 pałek z kurczaka
    1 puszka ananasów
    5 ząbków czosnku
    pęczek pietruszki
    garść pomidorków
    2 czerwone cebule
    4 łyżki oleju
    sól, pieprz
    *harissa jeśli akurat nie gotujecie dla dzieci ;))
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Kurczak w marynacie ananasowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pałki nacinamy wzdłuż i rozpłaszczamy (szybciej się upieką i będą smaczniejsze).

    Układamy w naczyniu żaroodpornym. Mieszamy olej z sokiem z ananasów, pokrojonymi ananasami, przeciśniętymi ząbkami czosnku, solą oraz pieprzem. Zalewamy mięso i odstawiamy na minimum dwie godziny do lodówki.

    Mieszamy mięso, doprawiamy jeszcze odrobiną soli. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę.

    Pieczemy w 160 stopniach, grzanie góra - dół z termoobiegiem. Aż do złotego koloru. Przewracamy w międzyczasie.

    Podajemy z pomidorkami, natką pietruszki i tłuczonymi ziemniakami lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować