Kurczak w kremowym sosie serowym z pieczarkami

0 (0 ocen)

Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Sos jest niezwykle kremowy dzięki topionemu serkowi oraz ziołowemu serowi camembert. Idealnie smakuje z kaszą gryczaną!

Składniki:

  • 250 g filetu z piersi kurczaka
    Przyprawa do gyrosa
    Ostra czerwona papryka
    Suszona natka pietruszki
    1 biała cebula
    10 pieczarek
    70 g serka topionego Gouda
    5 plastrów sera camembert z ziołami
    2 łyżki śmietany 18%
    3/4 szklanki wody
    Sól
    Pieprz
    Natka pietruszki do posypania
    100 g kaszy gryczanej
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w kremowym sosie serowym z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z piersi kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą do gyrosa, ostrą czerwoną papryką i suszoną natką pietruszki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy ją na rozgrzanej patelni. Gdy zmięknie dodajemy mięso oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy do zmniejszenia objętości pieczarek. Dolewamy wodę i śmietanę. Sery dzielimy na kawałki i dodajemy na patelnię. Dusimy do momentu zgęstnienia sosu i rozpuszczenia serów. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną i oprószamy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować