Kurczak w kremowym sosie pieczarkowym z makaronem razowym

0 (0 ocen)

Kremowy sos na bazie śmietanki z podduszonymi pieczarkami z cebulką to coś bardzo sycącego. Z dodatkiem makaronu razowego stanowi bardzo pożywny obiad.

Składniki:

  • Na 3-4 porcje:
    filety z kurczaka 3 szt.
    kucharek 1 łyżka
    czosnek granulowany 1 łyżeczka
    pieprz 1/4 łyżeczki
    śmietanka 12 % słodka 200 ml.
    bulion drobiowy 200 ml.
    cebula 1 szt.
    pieczarki 400 gram
    sól, pieprz do smaku
    mąka ziemniaczana 1 łyżka + woda 2-3 łyżki
    masło 1 i 1/2 łyżki

    makaron razowy 2 szkl.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pieczarkowy

Kurczak w kremowym sosie pieczarkowym z makaronem razowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Przyprawić kucharkiem, czosnkiem, pieprzem.
  • 2. Pieczarki i cebulę obrać. Pieczarki pokroić w plastry a cebule posiekać.
    Na patelni roztopić masło. Wrzucić pieczarki i cebulę. Podsmażyć.
    Dodać filety i podsmażyć.

  • 3. Bulion wymieszać ze śmietanką. Wlać do kurczaka. Wymieszać i dusić pod przykryciem, aż śmietana lekko odparuje.
    Zagęścić mąką i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
    Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu.
    Sos podawać z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować