Kurczak w kremowym sosie marchewkowo-pieczarkowym

0 (0 ocen)

Kruche i delikatne mięso z kurczaka z sosem marchewkowo-pieczarkowym. Z tak prostych składników można wyczarować tak pyszny obiad.

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    Przyprawa do kurczaka
    1 marchewka
    5 pieczarek
    Zalewa:
    0,5 szklanki wody
    200 ml śmietany 12%
    0,5 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki pieprzu
    0,5 łyżeczki cząbru
    0,5 łyżeczki lubczyku
    0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
    0,5 łyżeczki natki pietruszki
    1 łyżeczka mąki pszennej
    1 łyżka keczupu

Kurczak w kremowym sosie marchewkowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z piersi kurczaka myjemy, usuwamy błonki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pieczarki kroimy w kostkę i siekamy w rozdrabniaczu. Marchew mieszamy z pieczarkami. Wodę, śmietanę oraz wszystkie przyprawy dokładnie łączymy ze sobą. Dokładamy warzywa i zalewamy filet. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 200*C. Pod koniec możemy zdjąć folię i zapiec aby ładnie wierzch się zarumienił.

Komentarze

Podobne przepisy