Kurczak w konfiturze jabłkowo-powidłowej

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Ktoś kiedyś mi opowiadał o przepisie na kurczaka właśnie w tych konfiturach. Narobiłam sobie takiego smaka,że długo był w mojej głowie,aby go zrobić i jest! Nie wiem jaki jest autorski przepis, bo tego robiłam sobie z głowy i wyszedł pyszny, soczysty, aż się rozpływa w ustach.

Składniki:

  • około 10 kawałków kurczaka (ja użyłam pałek).
    1 słoik powideł śliwkowych
    1 słoik musu z kawałkami jabłek
    garść suszonej żurawiny
    garść suszonych moreli
    sól i pieprz do smaku
    papryka ostra w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczak w konfiturze jabłkowo-powidłowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pałki 1. Kawałki kurczaka myjemy i lekko osuszamy. Następnie mocno nacieramy solą, a delikatniej pieprzem i papryką. Dobrze jest przyprawy wcierać również pod skórkę mięsa. Pozostawiamy mięso na godzinę.
  • konfitura i bakalie 2. Następnie konfitury przekładamy do miski, dodajemy żurawinę i pokrojoną morelę. Wszystko mieszamy. Również pozostawiamy na godzinę.
  • jabłka z powidłami 3. Po godzinie wykładamy naszą konfiturę na dno naczynia w którym będziemy zapiekać naszego kurczaka.
  • kurczak 4. Na konfiturze układamy ciasno przyprawione kawałki kurczaka i przykrywamy wiekiem.
  • pieczenie 5. Wstawiamy potrawę do piekarnika i dopiero ustawiamy temperaturę st.200C aby kurczak dochodził już od początkowej temperatury. Pieczemy godzinę czasu,a w między czasie możemy lekko polać naszego kurczaka powstałym sosem. Następnie po godzinie zdejmujemy wieko szkłą w którym pieczemy kurczaka i pieczemy jeszcze 20 minut ,aż kurczak lekko się zrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować