Dziś mam dla Was przepis na fantastycznego kurczaka w kokosowej panierce.Niesamowicie soczysty, delikatny, aromatyczny, a przede wszystkim zdrowy, lekki i dietetyczny.
30 min
Składniki:
SKŁADNIKI:
* filet z kurczaka – 100 g
* białko – 1 szt
* wiórki kokosowe – 30 g
* kasza gryczana niepalona – 40 g
* dynia hakaido – 100 g
* cebula szalotka – 1 szt
* mleko kokosowe – 150 ml
* olej kokosowy
* chili, imbir, gałka muszkatołowa, curry, sól, pieprz
* świeża natka pietruszki
Kurczak w kokosowej panierce ( z dynią i kaszą gryczaną ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Pierś lekko rozbijamy, obtaczamy w białku i wiórkach kokosowych – zapakowaną w papier do pieczenia wkładamy na 20 min / 180C
Kaszę gryczaną gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Cebulkę drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie oleju kokosowego, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, przesmażamy, zalewamy mlekiem kokosowym i na wolnym ogniu dusimy do miękkości.
Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, imbiru i chili.
Komentarze