Kurczak w gremolacie podany na świeżych dodatkach.

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Gremolata to dodatek wywodzący się z włoskiej Lombardii. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Nadaje daniom fantastyczny, świeży, cytrusowy aromat

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - pietruszka natka siekana: 2 łyżki
    - skórka otarta z cytryny oraz sok: 0.5 sztuki
    - czosnek-posiekany: 1 ząbek
    - oliwa z oliwkek: 2 łyżki
    - filet z kurczaka (pojedyncza, mała): 150 gramów

    - sałata lodowa (może być mix sałat): 100 gramów
    - cykoria radicchio (sztuka=liść): 5 sztuk
    - bakłażan - grube plastry: 3 sztuki
    - pomidor plastry: 4 sztuki
    - mozarella w kulce: 3 plastry
    - musztarda gruboziarnista: 1 łyżeczka
    - bazylia świeża listki (sztuka=listek): 6 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w gremolacie podany na świeżych dodatkach. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty (pietruszkę, sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny, oliwę) mieszamy. Umieszczamy w niej, wcześniej posolone i popieprzone mięso. Marynujemy przez minimum 2h. Jednak najlepiej jest zostawić je na noc w lodówce.
    Po tym czasie pierś w całości grillujemy na mocno rozgrzanej patelni (bez użycia tłuszczu).
  • 2. Skropione oliwą plastry bakłażana smażymy około 2 min (z każdej strony). Pomidory opruszamy cukrem i karmelizujemy przez 1-2 minut.
  • 3. Na rozdrobnionej sałacie lodowej rozprowadzamy musztardę, dodajemy cykorię, mięso pokrojone w plastry i całą resztę w/w składników. Całość można posypać prażonymi płatkami migdałów i skropić odrobią oliwy z oliwek.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować