Kurczak w gremolacie podany na świeżych dodatkach. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki marynaty (pietruszkę, sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny, oliwę) mieszamy. Umieszczamy w niej, wcześniej posolone i popieprzone mięso. Marynujemy przez minimum 2h. Jednak najlepiej jest zostawić je na noc w lodówce.
Po tym czasie pierś w całości grillujemy na mocno rozgrzanej patelni (bez użycia tłuszczu).
2.Skropione oliwą plastry bakłażana smażymy około 2 min (z każdej strony). Pomidory opruszamy cukrem i karmelizujemy przez 1-2 minut.
3.Na rozdrobnionej sałacie lodowej rozprowadzamy musztardę, dodajemy cykorię, mięso pokrojone w plastry i całą resztę w/w składników. Całość można posypać prażonymi płatkami migdałów i skropić odrobią oliwy z oliwek.
Smacznego!
Komentarze