Kurczak w galarecie na kanapki (w butelce)

  • wyświetlono: 430 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Często mamy dylemat co zrobić z mięsem z rosołu. Świetna alternatywa to kurczak w galarecie na kanapki lub jako przekąska. Do mięsa możemy dodać najróżniejsze warzywa czy pikle które świetnie pasują do takiej wędliny.

34755375_2105387506170639_248118336544571392_n
  • 1 porcje
  • 120min

Składniki

350 gramów mięsa z rosołu
300 gramów warzyw ( marchew z rosołu, kukurydza, papryka czerwona konserwowa)
1 litr wody
3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
szczypta kurkumy
szczypta sproszkowanego czosnku
2 łyżki zalewy z papryki konserwowej
80 gramów żelatyny
2 plastikowe butelki pojemności 1 i pół litra

Sposób przygotowania przepisu:

Kurczak w galarecie na kanapki (w butelce)

  • 1. Ugotowane mięso z rosołu dzielimy na większe części.
    Paprykę konserwową i marchewkę pokroić w większą kostkę.
  • 2. W garnku zagotować wodę wraz z przyprawami.
    Gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut. Gotowy wywar przecedzić do miski, wsypać żelatynę dokładnie wymieszać aż się całkowicie rozpuści.
  • 3. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i mięso, całość mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Zimne wkładamy do lodówki.
    Schładzamy aż bardzo mocno zgęstnieje ale nie będzie całkowicie zastygnięte.
    Mieszamy aby składniki były równomiernie rozłożone i nie opadały na dno.
  • 4. Butelki obcinamy gdzieś w połowie wysokości, wkładamy woreczki. Wypełniamy mocno zgęstniałą galaretką, woreczki szczelnie zawiązać.
    Włożyć ponownie do lodówki do całkowitego zastygnięcia najlepiej na noc.

Porady

Proporcje mięsa i warzyw można zmieniać w zależności jak lubimy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso z rosołuwarzywa z rosołuna kanapkido chlebakurczak w galarecie

Komentarze

Podobne przepisy

Dorsz na kwaśno w occie jabłkowym

Dodane przez: anjaa

Dorsz na kwaśno w occie jabłkowym

Tak prosty przepis na pyszną przekąskę...

PALUSZKI Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

PALUSZKI Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Świetna przekąska na kolację lub...

kurczak w ciescie kokosowym

Dodane przez: Aleksandra J

pierś z kurczaka w cieście kokosowym

Pyszne kąski z kurczaka sprawdzą...

łosoś w galarecie

Dodane przez: wiesiołek

Łosoś wędzony z jajkami w galarecie

Doskonałe danie, polecam na święta,...

Imprezowe kanapki na krakersach

Dodane przez: Kasia_S

Imprezowe kanapki na krakersach

takie kanapeczki sprawdzą się idealnie...

Filet w boczku - na jeden kęs!

Dodane przez: monika016

Filet w boczku - na jeden kęs!

Ta przekąską zawsze robi furorę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE