Kurczak w duszonych warzywach

0 (0 ocen)

Polecam na rodzinny obiad. Najlepiej smakuje z kaszą lub ryżem.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
    żółta cukinia
    czerwona i żółtka papryka
    duża cebula
    2 pomidory
    3 łyżki miodu
    2 łyżki musztardy
    czosnek granulowany , sól, pieprz, kolendra, gałka muszkatołowa, mielona papryka

Kurczak w duszonych warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy. kroimy w sporą kostkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy połową szklanki wody. Ustawiamy piekarnik do 200 stopni C. Dusimy ok 30 minut, co jakiś czas mieszając.
  • 2. Sos:
    Musztardę mieszamy z miodem, doprawiamy do smaku. Polewamy warzywa, mieszamy.
  • 3. Kurczaka obgotowujemy, układamy miedzy warzywami lekko posypujemy przyprawami. Pieczemy 30 minut, aż kurczak się zarumieni.
  • 4. Podajemy np. z kaszą pęczak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy