Zrobić obiad w 30 minut to żaden problem, ważne tylko aby smaki ze sobą współgrały a nie kłóciły się na talerzu, moja propozycja jest delikatna a zarazem aromatyczna, podałam go z ryżem i wyszło ...mniam!
35 min
Składniki:
1 duży podwójny filet z kurczaka
6 plastrów suszonych pomidorów
1 szklanka kremówki 30%
125 g kremowego serka np mascarpone lub o smaku Tapas np Arla
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
1 łyżka ziół śródziemnomorskich
sól morska do smaku
biały pieprz do smaku
Kurczak w delikatnym sosie serowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka myjemy kroimy w poprzek na cm plastry.Oprószamy z każdej strony ziołami śródziemnomorskimi.
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno, suszone pomidory również kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy oliwę obsmażamy mięso z każdej strony po kilka minut,gorące przekładamy do garnka przykrywamy pokrywką.
Cebule z czosnkiem i pomidorami zrumienić na tłuszczyku z patelni, całość przełożyć do mięsa, wlać śmietankę , oraz dodać serek, wymieszać, gotować około 10 minut aż sos zgęstnieje, doprawić solą do smaku, podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Komentarze