Kurczak w czosnkowo - parmezanowo - cebulowym sosie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Soczysty kurczak w aromatycznym serowym sosie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MIĘSO:

    4 pojedyncze filety z kurczaka
    sól
    pieprz
    czosnek granulowany
    50 g mąki
    50 g parmezanu
    20 g oliwy
    20 g masła

    SOS:

    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    200 ml bulionu
    200 ml śmietanki 30 %
    100 g startego sera żółtego

Kurczak w czosnkowo - parmezanowo - cebulowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć, osuszyć .
  • 2. Z obu stron oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
  • 3. Mąkę wymieszać z parmezanem. W mieszance obtoczyć mięso z obu stron.
  • 4. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać masło. Obsmażyć filety na rumiano.
  • 5. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na oliwie.
  • 6. Dodać obrany, rozgnieciony czosnek. Chwilę razem podsmażyć.
  • 7. Do cebuli dodać bulion, śmietankę i ser żółty. Dokładnie połączyć, w razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem.
  • 8. Sos chwilę pogotować, następnie dodać do niego mięso i pozostawiając na małym ogniu pozwolić, by delikatnie zgęstniał, od czasu do czasu mieszając.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy