Kurczak w cytrusowym sosie

0 (0 ocen)

Cytrynowa marynata i sok z mandarynek sprawiają, że zwykłe mięso z kurczaka nabiera wyjątkowego charakteru.

Składniki:

  • 600 g mięsa z piersi z kurczaka
    1 cytryna
    biała część małego pora (80 g)
    1 nieduża ostra papryczka
    200 ml soku z mandarynek lub z pomarańczy
    3 łyżki oleju
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    sól
    pieprz cytrynowy
    kurkuma
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak w cytrusowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy 1 łyżkę oleju, płaską łyżeczkę soli, płaską łyżeczkę pieprzu cytrynowego, skórkę startą z cytryny i sok z połowy cytryny. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
  • 2. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wkładamy mięso wraz z marynatą i obsmażamy do odparowania płynu. Wrzucamy pora pokrojonego w drobną kostkę, mieszamy i smażymy 2-3 minuty. Zalewamy mięso sokiem z mandarynek, dodajemy 1 płaską łyżeczkę kurkumy i 1 szklankę wody. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
  • 3. Dodajemy ostrą papryczkę pokrojoną w drobną kostkę. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1 szklance wody i wlewamy do sosu, zagotowujemy i chwilę gotujemy. Sos doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i dodajemy 2-3 łyżki soku z cytryny. Podajemy z oddzielnie ugotowanym ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Orientalna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować