Cytrynowa marynata i sok z mandarynek sprawiają, że zwykłe mięso z kurczaka nabiera wyjątkowego charakteru.
Składniki:
600 g mięsa z piersi z kurczaka
1 cytryna
biała część małego pora (80 g)
1 nieduża ostra papryczka
200 ml soku z mandarynek lub z pomarańczy
3 łyżki oleju
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz cytrynowy
kurkuma
Kurczak w cytrusowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy 1 łyżkę oleju, płaską łyżeczkę soli, płaską łyżeczkę pieprzu cytrynowego, skórkę startą z cytryny i sok z połowy cytryny. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
2.W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wkładamy mięso wraz z marynatą i obsmażamy do odparowania płynu. Wrzucamy pora pokrojonego w drobną kostkę, mieszamy i smażymy 2-3 minuty. Zalewamy mięso sokiem z mandarynek, dodajemy 1 płaską łyżeczkę kurkumy i 1 szklankę wody. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
3.Dodajemy ostrą papryczkę pokrojoną w drobną kostkę. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1 szklance wody i wlewamy do sosu, zagotowujemy i chwilę gotujemy. Sos doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i dodajemy 2-3 łyżki soku z cytryny. Podajemy z oddzielnie ugotowanym ryżem.
Komentarze