Kurczak w curry z pieczarkami

0 (0 ocen)

Danie z nutą kuchni indyjskiej. Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają ostre potrawy.

Składniki:

  • 600 g filetu z kurczaka
    Przyprawa do gyrosa
    1 cebula
    300 g pieczarek
    2 łyżeczki curry
    0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
    200 g ryżu (2 torebki)
    1,5 szklanki bulionu drobiowego
    Sól
    Pieprz

Kurczak w curry z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy w osobnym garnku na oleju. Pieczarki kroimy w plastry. Dodajemy do cebuli. Dusimy około 10 minut. Po tym czasie wsypujemy 1 torebkę surowego ryżu. Podlewamy bulionem. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i ostrą czerwoną papryką. Dusimy do miękkości ryżu. Dodajemy usmażonego kurczaka, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut. Podajemy z ugotowana drugą torebką ryżu.

Komentarze

Podobne przepisy