Kurczak w curry

0 (0 ocen)

uczta dla wielbicieli curry

Składniki:

  • 4 filety z piersi z kurczaka,
    4 cebule,
    2 kostki rosołowe,
    curry,
    sól,
    pieprz,
    zioła prowansalskie,
    4 torebki ryżu (najlepiej brązowego),
    sos sojowy (niekoniecznie),
    0,2l śmietany kwaśnej lub jogurtu naturalnego

Kurczak w curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka należy pokroić w kostkę i zamarynować w dużej ilości curry (ok.4-6 łyżek), jeżeli nie dodajemy sosu sojowego to można dolać trochę oleju. Do marynaty dodajemy jeszcze trochę pieprzu, soli i ziół.
  • 2. Na patelni smażymy drobno posiekaną cebulę. Gdy się już zarumieni dodajemy zamarynowane mięso i mieszamy wszystko razem.
  • 3. Jak już mięso się trochę podsmaży zalewamy wszystko ok. 0,5-0,75l bulionu zrobionego z kostek i doprawiamy przyprawami do smaku. Pod koniec duszenia należy dodać śmietany z odrobiną mąki by zagęścić potrawę. .

Porady

Podawać z ryżem najlepiej brązowym

Komentarze

Podobne przepisy