Kurczak w cieście z raitą miętową

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ulubiony wietnamski kurczak mojej rodziny przeniesiony do domowej kuchni urozmaicony indyjską raitą miętową

  • 30 min

Składniki:

  • filet z kurczaka pokrojony w kostkę ( filet marynujemy w soli i pieprzu, możemy dodać ulubione przyprawy np. harissę ale w zupełności wystarczą podstawowe przyprawy.

    Ciasto:
    szklanka mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżka oleju
    sól do smaku
    woda ( ciężko określić ilość bo mąka różnie ją wchłania, wodę zimną dodajemy do momentu, gdy ciasto będzie mieć konsystencję gęstej śmietany).

    Raita miętowa

    opakowanie jogurtu naturalnego
    pół pęczka świeżej mięty
    odrobinę skórki startej z limonki
    1 łyżeczka soku z limonki
    1/8 łyżeczki kuminu ( opcjonalnie,nie każdy lubi ziemisty zapach kuminu i smak podobny do )kminku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w cieście z raitą miętową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zamarynowanego kurczaka maczamy w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu aż do zarumienienia ( około 3 minut z każdej strony).
    UWAGA. Kurczaka nie smażymy we frytownicy tylko na patelni !!!

    Aby przygotować raitę należy
    Posiekaną miętę wymieszać z jogurtem i przyprawami, odstawić przynajmniej na 30 minut aby mięta uwolniła swój orzeźwiający aromat i smak. Jeśli mamy dobry jogurt nie potrzeba już ani soli ani pieprzyć jogurtu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Kurczak Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować