Ulubiony wietnamski kurczak mojej rodziny przeniesiony do domowej kuchni urozmaicony indyjską raitą miętową
30 min
Składniki:
filet z kurczaka pokrojony w kostkę ( filet marynujemy w soli i pieprzu, możemy dodać ulubione przyprawy np. harissę ale w zupełności wystarczą podstawowe przyprawy.
Ciasto:
szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka oleju
sól do smaku
woda ( ciężko określić ilość bo mąka różnie ją wchłania, wodę zimną dodajemy do momentu, gdy ciasto będzie mieć konsystencję gęstej śmietany).
Raita miętowa
opakowanie jogurtu naturalnego
pół pęczka świeżej mięty
odrobinę skórki startej z limonki
1 łyżeczka soku z limonki
1/8 łyżeczki kuminu ( opcjonalnie,nie każdy lubi ziemisty zapach kuminu i smak podobny do )kminku.
Kurczak w cieście z raitą miętową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zamarynowanego kurczaka maczamy w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu aż do zarumienienia ( około 3 minut z każdej strony).
UWAGA. Kurczaka nie smażymy we frytownicy tylko na patelni !!!
Aby przygotować raitę należy
Posiekaną miętę wymieszać z jogurtem i przyprawami, odstawić przynajmniej na 30 minut aby mięta uwolniła swój orzeźwiający aromat i smak. Jeśli mamy dobry jogurt nie potrzeba już ani soli ani pieprzyć jogurtu.
Komentarze