Kurczak w cieście francuskim

0 (0 ocen)

To pyszne i sycące danie.

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
    4 op. ciasta francuskiego
    1 op. szpinaku mrożonego(liście)
    1 duży serek topiony
    2-3 ząbki czosnku
    pieprz,przyprawa uniwersalna
    przyprawa do kurczaka
    1 jajko

Kurczak w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy i posupujemy przyprawą do kurczaka,przyprawa uniwersalna i pieprzem-odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • 2. Szpinak dajemy na rozgrzaną na patelnię,wyciskomy przez praskę czosnek do smaku,pieprz,przyprawa uniwersalna i serek topiony pod koniec duszenia -dusimy ,aż woda odparuje.
  • Filet nadziewany szpinakiem 3. Po godzinie wyjmujemy filety z lodówki.Filet nadcinamy wzdłuż, robiąc kieszonkę.Wkładamy do niej szpinak.
  • Robimy warkocz 4. Filet układamy na środku ciasta francuskiego.Ciasto przecinamy jak na zdjęciu i robimy warkocz- na końcu warkocz smarujemy jajkiem.
  • Warkocz zakończony 5. Tak przygotowane filety wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem i wkładany do rozgrzanego piekarnika.Pieczemy 45-50 minut w temp. 180 C.

Porady

Tak przygotowana potrawa doskonale smakuje z ulubioną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy