Kurczak w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy i posupujemy przyprawą do kurczaka,przyprawa uniwersalna i pieprzem-odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
2.Szpinak dajemy na rozgrzaną na patelnię,wyciskomy przez praskę czosnek do smaku,pieprz,przyprawa uniwersalna i serek topiony pod koniec duszenia -dusimy ,aż woda odparuje.
3.Po godzinie wyjmujemy filety z lodówki.Filet nadcinamy wzdłuż, robiąc kieszonkę.Wkładamy do niej szpinak.
4.Filet układamy na środku ciasta francuskiego.Ciasto przecinamy jak na zdjęciu i robimy warkocz- na końcu warkocz smarujemy jajkiem.
5.Tak przygotowane filety wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem i wkładany do rozgrzanego piekarnika.Pieczemy 45-50 minut w temp. 180 C.
Porady
Tak przygotowana potrawa doskonale smakuje z ulubioną surówką.
Komentarze