Kurczak w cieście

0 (0 ocen)

Chrupiące kęski soczystego kurczaczka to coś co uwielbia chyba każdy a zwłaszcza dzieci. Fajna przekąska dla dużych i małych. Śmiało można połączyć je z warzywami.

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka - 1/2 szkl.
    woda gazowana - 1/2 szkl.
    mąka kukurydziana - 3 łyżki
    sól - 1 łyżeczka
    jajko - 1 szt.
    chili pieprz cayenne - 1/3 łyżeczki
    czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki

    Dodatkowo:
    filet z kurczaka - 2 szt.
    olej - do smażenia
    pieprz - 1 szczypta

Kurczak w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąki, wlać wodę gazowaną, wbić jajko. Dodać przyprawy.
    Zmiksować mikserem. Ciasto odstawić do lodówki na 30 min.
    W tym czasie myjemy filety, osuszamy i kroimy w cienkie paski.
    Z każdej strony oprószamy pieprzem.
  • 2. Rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy.
    Każdy kawałek fileta zanurzamy w cieście i umieszczamy w garnku z olejem. Smażymy tak długo, aż kurczak nabierze złotego koloru.
    Mięsko będzie soczyste a ciasto chrupiące.
    Wyciągamy na ręcznik papierowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy