Kurczak w chrupiącej panierce z warzywami

4.5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem młodą mężatką. Gotuję dla męża i dla znajomych – to danie jest w sam raz na imprezę. Wymyślanie nowych dań jest dla mnie frajdą.

Składniki:

  • ● 1 sprawiony kurczak albo 1 kg ćwiartek, podudzi albo filetów – co kto woli
    ● 1 op. (400 albo 500 ml) maślanki
    ● sól, pieprz
    ● gotowa marynata czosnkowa
    ● płatki kukurydziane
    ● po 2 łyżki ziaren sezamu i bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w chrupiącej panierce z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałki kurczaka układamy
    warstwami w misce, każdy solimy,
    pieprzymy i posypujemy
    marynatą. Zalewamy je maślanką
    i na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc, wstawiamy
    do lodówki. Po tym czasie
    kurczaka przekładamy na
    durszlak i czekamy 5-10 minut,
    żeby nadmiar maślanki ściekł
    (ale nie spłukujemy jej, tylko
    czekamy, aż maślanka sama
    spłynie).
  • 2. W misce lub w woreczku
    rozgniatamy płatki kukurydziane
    – najpierw około szklanki
    – i mieszamy je z sezamem
    oraz bułką tartą, potrząsając
    miską lub woreczkiem. Kurczaka
    obtaczamy w panierce.
    Jeśli płatków będzie za mało,
    dosypujemy.
  • Kurczak w chrupiącej panierce z warzywami 3. Opanierowane kawałki kurczaka
    układamy na natłuszczonej
    blasze i ok. 1 godziny
    pieczemy w piekarniku w temperaturze
    180 °C. W połowie
    pieczenia przewracamy. Podajemy
    na gorąco, z warzywami
    z patelni lub frytkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować