Kurczak w chińskim sosie słodko-kwaśnym z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka kroimy w niedużą kostkę, przyprawiamy solą i przyprawą do kurczaka, odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie smażymy na patelni do zarumienienia.
2.Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Dodajemy marchewkę, paprykę, fasolkę, kukurydzę, chili, imbir, czosnek i kostkę rosołową. Smażymy pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
3.W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy koncentrat pomidorowy, sos sojowy, miód i mąkę. Dodajemy do smażonych warzyw i mieszamy, aż zgęstnieje. Dodajemy podsmażoną kostkę z kurczaka, wszystko dokładnie razem mieszamy. Przesmażamy jeszcze chwile. Podawać najlepiej z ryżem.
Porady
- jeśli sos będzie za gęsty można dodać trochę wody
Komentarze