Kurczak w chińskim sosie słodko-kwaśnym z warzywami

5 (178 ocen)

  • 60 min

Smaczne i proste w wykonaniu danie dla miłośników kuchni chińskiej.

  • 60 min

Składniki:

  • - 3 filety z kurczaka
    - 2 średnie marchewki pokrojone w cienkie pół-talarki
    - 1 duża papryka (czerwona lub żółta) pokrojona w cieknie plasterki
    - 1/3 opakowania fasolki szparagowej zielonej
    - pół puszki kukurydzy
    - 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
    - 2 łyżki sosu sojowego
    - łyżeczka imbiru
    - 2 łyżeczki czosnku granulowanego
    - 2 łyżki miodu
    - pół łyżeczki chili
    - przyprawa do kurczaka
    - kostka rosołowa
    - 1 łyżka mąki kukurydzianej
    - sól
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w chińskim sosie słodko-kwaśnym z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka kroimy w niedużą kostkę, przyprawiamy solą i przyprawą do kurczaka, odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie smażymy na patelni do zarumienienia.
  • 2. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Dodajemy marchewkę, paprykę, fasolkę, kukurydzę, chili, imbir, czosnek i kostkę rosołową. Smażymy pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
  • 3. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy koncentrat pomidorowy, sos sojowy, miód i mąkę. Dodajemy do smażonych warzyw i mieszamy, aż zgęstnieje. Dodajemy podsmażoną kostkę z kurczaka, wszystko dokładnie razem mieszamy. Przesmażamy jeszcze chwile. Podawać najlepiej z ryżem.

Porady

- jeśli sos będzie za gęsty można dodać trochę wody

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować