Kurczak w boczku (ze szpinakiem i groszkiem)

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszne ,soczyste mięso z kurczaka podane z chrupiącym boczkiem , aromatycznym szpinakiem i groszkiem.Do tego opiekane świeże ziemniaczki z cebulką i mamy iście królewski obiad , który z całą pewnością powędruje przez żołądek do serca!

  • 25 min

Składniki:

  • * filet z kurczaka – 2 piersi

    * świeży rozmaryn – garstka

    * wędzony boczek – 4 plastry

    * sól – do smaku

    * pieprz – do smaku

    DODATKOWO:

    * świeży szpinak – 200 g

    * mrożony groszek – 200 g

    * czosnek – 2 ząbki

    * olej do smażenia – ok. 3-4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w boczku (ze szpinakiem i groszkiem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na papierze pergaminowym układamy filety z kurczaka , posypujemy solą , pieprzem i rozmarynem.

    Przykrywamy drugim papierem i rozbijamy na ok. 1,5 plastry.

    Rozgrzewamy olej , dodajemy pokrojony w paseczki boczek , przesmażamy , a następnie dodajemy mięso.

    Na wolnym ogniu smażymy do miękkości.

    W tym czasie gotujemy groszek ( al dente ) , a na patelni podsmażamy szpinak , dodając do niego drobno posiekany czosnek + przyprawy ( sól , pieprz , gałka muszkatałowa ).

    Po chwili dodajemy ugotowany groszek i dokładnie mieszamy.

    CAŁOŚĆ:

    Mięso podajemy gorące , posypane podsmażonym boczkiem , razem z przygotowanymi warzywami.

    Świetnym dodatkiem są tu pieczone ziemniaczki z cebulką.

    Pycha!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Kurczak Mięso Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować