Pyszne ,soczyste mięso z kurczaka podane z chrupiącym boczkiem , aromatycznym szpinakiem i groszkiem.Do tego opiekane świeże ziemniaczki z cebulką i mamy iście królewski obiad , który z całą pewnością powędruje przez żołądek do serca!
Kurczak w boczku (ze szpinakiem i groszkiem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na papierze pergaminowym układamy filety z kurczaka , posypujemy solą , pieprzem i rozmarynem.
Przykrywamy drugim papierem i rozbijamy na ok. 1,5 plastry.
Rozgrzewamy olej , dodajemy pokrojony w paseczki boczek , przesmażamy , a następnie dodajemy mięso.
Na wolnym ogniu smażymy do miękkości.
W tym czasie gotujemy groszek ( al dente ) , a na patelni podsmażamy szpinak , dodając do niego drobno posiekany czosnek + przyprawy ( sól , pieprz , gałka muszkatałowa ).
Po chwili dodajemy ugotowany groszek i dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Mięso podajemy gorące , posypane podsmażonym boczkiem , razem z przygotowanymi warzywami.
Świetnym dodatkiem są tu pieczone ziemniaczki z cebulką.
Komentarze