Kurczak w boczku i kremowym sosie z warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Pyszny obiad,filety kurczaka smażone w boczku i duszone w kremowym sosie z warzywami.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety kurczaka(pojedyncze)
    150 g wędzonego boczku w plastrach
    cebula
    1/2 cukinii
    1/2 brokuła
    1/2 czerwonej papryki
    200 ml bulionu warzywnego
    100 ml śmietanki 30%
    1 łyżka mąki pszennej
    sól
    pieprz
    ostra papryka
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak w boczku i kremowym sosie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć,osuszyć i pokroić na średniej wielkości kawałki.
    Oprószyć solą,pieprzem i papryką i owinąć plasterkami boczku.
    Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron do zrumienienia,przełożyć na talerz.
  • 2. Na tą samą patelnię wrzucić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
    Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę oraz podzielonego na niewielkie różyczki brokuła.
    Smażyć przez chwilę po czym zalać bulionem warzywnym i zagotować.
    Włożyć mięso i dusić pod przykryciem około 15 -20 minut na wolnym ogniu.
  • 3. Śmietanę wymieszać z mąką dodać 2 łyżki gorącego wywaru
    z patelni,wymieszać i wlać do mięsa.
    Mieszając gotować,aż sos zgęstnieje doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować