Kurczak w boczku i kremowym sosie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć,osuszyć i pokroić na średniej wielkości kawałki.
Oprószyć solą,pieprzem i papryką i owinąć plasterkami boczku.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron do zrumienienia,przełożyć na talerz.
2.Na tą samą patelnię wrzucić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę oraz podzielonego na niewielkie różyczki brokuła.
Smażyć przez chwilę po czym zalać bulionem warzywnym i zagotować.
Włożyć mięso i dusić pod przykryciem około 15 -20 minut na wolnym ogniu.
3.Śmietanę wymieszać z mąką dodać 2 łyżki gorącego wywaru
z patelni,wymieszać i wlać do mięsa.
Mieszając gotować,aż sos zgęstnieje doprawić solą i pieprzem do smaku.
Komentarze